2013-11-25

Svinkallt ismete

I lördags när jag satt och pimplade mört så var det riktigt milt och soligt ute. Jag hade sett på väderprognoser att vädret skulle bli mildare framöver och var nöjd över att det vädret hade hunnit komma redan nu eftersom vi skulle ismeta på söndagen. När vi kom ut på isen så märkte vi dock att det inte alls var så milt som jag trodde när jag klädde på mig på morgonen, det var nog närmare -20 som kallast under dagen. Det blev därför stundtals ett riktigt kallt pass men vi höll ingång en stor brasa hela dagen för att värma oss mellan huggen.

Fisket var inget sensationellt, men helt okej. Det högg med jämna mellanrum men det var inte riktigt någon storlek på gäddorna, de flesta låg mellan ett och tre kilo med en eller två stycken uppåt fyra kilo. Mot slutet på dagen så hade vi en gädda i samma hål som tog betet och spottade två gånger först. Lite senare kom den tillbaka för ett tredje försök och då var den kvar när Markus kom fram till spöet. Den stod helt stilla nära hålet och det blev riktigt tvärstopp i mothugget. Kvällen innan hade vi tittat på videoklipp från förra vinterns fiske och såg ett sånt "tvärstoppshugg" i ett klipp. Markus hade då sagt att han längtar efter ett sånt där skönt mothugg igen, och det dröjde ju inte länge innan han fick det heller. Den här gäddan vägde 7280 g och var 104 cm lång, ganska normal kondition i de flesta vattnen. Det är extra skönt när man får en sån här fisk när vädret har varit lite tråkigt, den räddar liksom dagen på ett bra sätt.


Jag vill passa på att poängtera hur viktigt det är att vara snabb med hanteringen när det är väldigt kallt i luften. En fisks temperatur är densamma som vattnet den lever i, alltså bara någon enstaka plussgrad som mest. När det är riktigt kallt ute så tar det inte länge innan temperaturen i fiskens skin, ögon, fenor och annat känsligt sjunker till noll grader och fryser. Helst så ska man inte alls fiska när det är så här kallt men bor man så långt norrut som vi gör så kommer man oundvikligen råka ut för riktigt kalla ismetepass. Temperaturer kan växla under dagen och om det bara var -7 på morgonen så är det inte omöjligt att det är -15 lite senare. I sån här kyla så måste man minimera gäddans exponering i luften. Vi lyfter inte upp gäddan alls ur hålet förrän den är avkrokad och våg, måttband och kamera är framplockade. Sedan lyfts den snabbt upp och läggs i vågsäcken, vägs snabbt och doppas sedan i hålet igen. Det här behöver inte ta mer än några sekunder. Gäddan lyfts upp igen för att mätas vilket bara tar några sekunder också om man är snabb. En sista vända i hålet för att värma upp fisken medans kameran startas och ställs på rätt inställningar. Gäddan lyfts för sista gången och fotas intensivt under några sekunder och släpps sedan. Totalt sett har gäddan varit upp mindre än en halv minut och har värmts i hålet med jämna mellanrum. Tänk på att det känsligaste organet är gäddans ögon så var noga med att doppa den nog långt så att även de täck av vattnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar