2013-11-24

Ismetevippor

Vipporna är nog nästan den viktigaste delen i en ismeteutrustning. Det är en väldigt simpel grej men om den inte fungerar så kommer man inte fiska effektivt. Problem som kan uppstå med dåliga vippor är främst att de syns och hörs dåligt. Detta kan leda till att man antingen missar en fisk eller att en fisk hinner svälja för att man inte såg vippan och i värsta fall överlever inte fisken. Det kan också vara så att vippan hela tiden löser ut av sig själv vilket gör att man får springa mycket i onödan och det blir svårt att fiska effektivt. Eller att vippan inte löser ut alls så att fisken spottar ut betet och man missar många fiskar. Såna saker kan bero på både dålig funktion från början eller att vipporna påverkas negativt av kyla, väder och vatten.

De vippor som jag har använt under mina år på isen har aldrig gett mig något av dessa problem. Jag tänkte visa hur jag gör dessa vippor i några enkla steg som man kan följa om man vill göra egna ismetevippor. Det här är dom vippor som jag använder när jag ismetar efter gädda och de är därför ganska stora, jag har gjort liknande vippor i mindre format för abborrfiske och det går lika bra det också.

Jag har sett mängder av olika modeller av ismetevippor i tidningsartiklar, på bloggar och i kompisarnas utrustning, den ena mer fantasifull och komplicerad än den andra. Jag brukar följa devisen att "enkelt är bäst" i allt mitt fiske och vippor tycker jag definitivt är en sak som ska vara väldigt enkla och lätta att använda.

Material och verktyg


Det som behövs för att göra de här vipporna är:
Rensband - Det bästa jag hittat är det som säljs av Clas Ohlson.
Krympslang i två tjocklekar - En som precis passar över rensbandet och en som är ca dubbelt så stor.
Eltejp
Kula som syns bra - Panduro säljer styrolitkulor i olika storlekar och former.
Kvastskaft - Grov rundstav eller bara en vanlig träpinne fungerar lika bra.
Cykelslang - Den ska sitta tight på kvastskaftet, välj rätt dimension.
Bjällror

Viktiga verktyg är:
Bågfil
Fil
Tändare/varmluftspistol
Sax/kniv/sidavbitare
Såg

Så här gör du vippan



1. Såga en bit av rensbandet som är ca 5-6 cm och en bit som är så lång som du vill att vippan ska bli. Det lättaste sättet att kapa rensbandet så att det blir snyggt är genom att såga ett litet spår tvärs över rensbandet där du vill kapa den, sen bryter man av den. Var noga med att fila ner alla vassa kanter, då slipper man skada sin lina och annan utrustning om den till exempel ligger i pulkan tillsammans med vipporna.

2. Klipp två lika långa bitar av den tunnare krympslangen. De ska vara lite längre än den korta biten rensband, anledningen till det kommer jag till snart.


3. Genom att böja den korta biten lite svagt så får man klämman att nypa lite hårdare när de två bitarna senare har satts ihop. Om man inte vill ha en starkare klämma på vippan så kan man strunta i att böja den, till exempel om man bara fiskar med små beten eller fiskar efter försiktigare arter än gädda.


4. Trä krympslangen över bitarna och värm förisktigt med en tändare eller ett värmeljus. Det bästa är dock en varmluftspistol så att man inte råkar bränna krympslangen. Vik nu upp den utstickande delen av krympslangen medans den är varm och formbar så att det ser ut som i bilden nedanför. Detta gör jag för att det blir lättare att trycka in linan i klämman, speciellt om man har handskar på sig.


5. Tejpa ihop de två delarna med tre hårda varv eltejp. Man kan självklart linda fler varv också men då är det risk att man inte får på nästa lager krympslang. Tejpa så att framkant på tejpen är ungefär på mitten av den korta biten. Tejpar man bara längst bak så är det väldigt svårt att få nån nypkraft i klämman, hävarmen blir för stor.


6. Ta en lagom lång bit av den grövre krympslangen och trä på den så att den täcker eltejpen. Värm så att den fastnar.

7. Ta styrolitkulan och trä på den på rensbandet. Ett smart sätt att göra detta är att värma änden på rensbandet med en tändare och sedan trycka det genom kulan. Är rensbandet nog varmt så är det som att skära i smör med varm kniv. Tryck dock inte för långsamt för då kan man råka smälta upp ett jättestort hål och det är onödigt. Det ska vara lugnt men bestämt.

8. Måla kulan med en fluorocerande orange färg. Om man målar med sprayfärg så tänk då på att lösningsmedlet i den färgen kommer lösa upp plasten i kulan. Då får man en väldigt ful vippa. Det här löser man genom att först grundmåla vippan med någon billig vattenbaserad färg. Sen kan man spraya hur mycket man vill.

9. Sätt vippan i någon ställning så att man kan ställa den på isen. Jag har använt kvastskaft och träpinnar i lagom dimension som jag försett med en bit cykelslang. Slangen håller fast vippan och gör det lätt att skjuta ihop vippan när den förvaras. Jag justerar även hur mycket som sticker ut beroende på hur tung betesfisk jag använder. Det finns många dimensioner på cykelslangar men försök hitta en som sitter ganska tight på pinnen du har valt. Jag rekommenderar verkligen att ha ganska långa pinnar, 30-35 cm är bra. Då kommer vippan dels upp en bit från snön och syns mycket bättre. Men framför allt så kommer inte vippan att doppas i vatten och slask när betet simmar omkring eller en gädda drar ner vippan. Då finns risken att klämman fryser och man missar en fisk på grund av att vippan inte löser ut.

10. Sätt en bjällra bakom kulan för att hålla den på plats, och självklart för att man ska höra när det hugger. Nu är vippan klar att användas!


Vippan på bilden ovanför har varit med i några år nu och jag har aldrig haft några problem med dom, men kulan kan behöva lite ny färg. Precis som med mina singelkrokstackel så har alla mina fiskevänner börjat använda likadana vippor som mina för att de har fungerat så bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar