2013-05-28

Efterleksfisket så här långt

Den senaste veckan har verkligen varit maxad med gäddfiske. Efter att ha hållit på med Baldos under våren och varit nere i Nederländerna i en dryg vecka så var jag extremt sugen på att fiska gädda. Att en kompis drog nytt pb på 8,8 kg dagen innan jag kom tillbaka till Luleå gjorde inte saken bättre, jag behövde verkligen få fiska av mig några dagar. Så på onsdagen åkte jag, Markus och en klasskompis ut med flugspön och vadarbyxor för att försöka lura någon gädda som skulle till att leka. Men medan jag har varit borta så har det hunnit bli riktig sommarvärme här uppe så några gäddor såg vi knappt skymten av, dom hade nog lekt sedan länge. Bara byta taktik då.

På torsdag åkte spinngrejerna fram och vi styrde mot ett annat vatten för efterleksfiske. Förmiddagen började lite segt med en sexa som topp men efter lunch i Luleå så åkte jag tillbaka för ett kvällspass. Det var en bra idé visade det sig för ganska snart hade jag och polaren dragit flera gäddor över fem och en riktigt ryggbred bit på 7,7 kg och 102 cm. Tyvärr var den fisken helt tom i magen, annars hade den lätt kunna väga en bra bit över 8 pannor med den ryggen.

7,7 kg 102 cm

På fredag började jag ensam men efter några timmar så ringde Per och sa att han skulle haka på. Medan jag väntade på honom så drog jag ett gäng tre-fyra kilos och bara njöt av det fina vädret och fåglarnas kvittrande. Jag blev lite ouppmärksam när jag stod där och kastade så jag råkade slänga in min wobbler alldeles för långt in i kvistarna och gräset närmast land och han tänka att jag skulle rycka ut betet innan det hinner fastna i något ortevligt. Men wobblern hann inte mer än att landa innan hela strandkantens vattenmassa virvlade till för att sedan explodera under mitt bete. Jag reagerade med ett mothugg och möttes av tyngd och envishet. Gäddan gick snabbt ut från det grunda vattnet vid land och tjurade på några meters djup. Efter att ha satt rätt bra press på fisken så kom den upp till ytan med hela bredsidan skinande i det svagt bruna vattnet. Jag fumlade med att veckla ut håven medan jag justerade bromsen på rullen och parerade för diverse buskar och stenar, det var inte den graciösaste manövern jag har utfört. Det löste sig i alla fall och gäddan hamnade i håven där jag i lugn och ro kunde kroka av fisken. Jag vill passa på att rekommendera Savage Gears gummerade och ihopvikbara håv. Krokar fastnar inte i garnet och det är perfekt till att sumpa fisk medan man gör i ordning för vägning och fotografering. Detta fick jag användning av nu eftersom Per var några minuter bort och jag behövde någon som skötte kameran. Gäddan fick återhämta sig ordentligt i nätet och klarade utan problem den hantering som mätning och sådant innebär senare. Gäddan som låg i håven var alltså den gädda jag skrev om för några dagar sedan, mitt nya pb på 8,9 kilo. Efter att ha sett gäddan simma tillbaka så förflyttade vi oss till ett annat ställe och ganska snabbt några 5 kilos och jag tog ännu en 7,7a men den här var 103cm och inte så tom i magen.

8,9 kg 104 cm

7,7 kg 103 cm

Lördagen fortsatte på samma sätt med bra medelvikt och hyfsade toppfiskar. Det blev några fyror och femmor även nu och Markus tog dagens största på 7,2 kilo fördelat på 97 cm. På söndagen blev det bara ett kortare eftermiddagspass då Markus skulle iväg med flyg på kvällen. Han skulle visst längre söderut och meta skräpfisk ;-) Trots bara någon timmes fiske så lyckades Markus metod-persa med ännu en gädda på 7,7 kilo och 102 cm. Sju ska ju vara ett magiskt tal sägs det och det verkar ju onekligen vara någonting lurt med just den siffran. Även Per som var med den här dagen lyckades ta pb med en gädda på 8,34 kilo och hela 114 cm. Rätt så dålig kondis men fortfarande en riktigt fin gädda som självklart fick simma tillbaka och äta upp sig lite.

7,2 kg 97 cm

7,7 kg 102 cm

8,34 kg 114 cm
Summerat så har det under veckan om man räknar mig själv och alla mina fiskevänner så har det landats tre gäddor på åtta kilo, fyra på sju och två på sex. Sedan ett helt gäng på fem kilo. Det har dessutom blivit fyra nya personbästa och ett metod-pers, så som "guide" känner jag mig rätt stolt. :-)
De bete som har fungerat bäst för mig dom här dagarna är Mieko Basas 16cm i naturtrogna färger. Framöver så kommer det inte finnas tid att fiska lika intensivt men jag kommer säkert hinna med något kvällspass ändå. Nästa vecka är det dessutom Mieko Predatorvecka med många intressanta föreläsningar och två tävlingar som avslutning. Det ser jag fram emot väldigt mycket!

1 kommentar:

  1. Har med nöje läst igenom en del blogginlägg ikväll, bra skrivet och man blir riktigt sugen att dra ut och fiska snarast. Du verkar ha riktigt fina fiskevatten till hands.

    PS. Lite roligt att jag med fick en gädda förra året på exakt 104cm och 8,9kg :)

    SvaraRadera