2011-04-14

Bonnläppar och Blindfäll

Två dagars fiske blev det i veckan och det har kort sagt varit segt, väldigt segt.

På onsdagens agenda stod mörtpimpel högst upp då vi har planerat en ismetesatsning på söndag och behöver då betesfisk till 22 spön. Tanken är att vi ska kunna lura någon norrbottensgös och då ville vi ha mört i modell mindre till det. Därför började dagen med att vi åkte till en närbelägen bäck och håvade ett tjugotal minimört som vi tror ska passa perfekt till dels småväxta gösar men även stora abborrar om vi har tur. Självklart så kommer vi mest att få gädda så vi vill ha några lite normalare mörtar också, därför åkte jag och Mårten ut på älven och pimplade upp 36 lite större mörtar, dock fortfarande små om man jämför med vad vi helst väljer om vi fiskar riktat efter gädda.

Nöjda med mängden betesfisk så åkte vi snabbt hem och lastade ur dom flesta mörtarna men sparade ca 15 stycken. Med dom i bagaget åkte vi på ett kort ismetepass i en vik som tidigare har gett ganska stor fisk men väldigt få hugg så det var lite chansning, speciellt då vi inte hade så många timmar på oss. När vi kom dit och hade satt ut alla spön så märkte vi, dels efter att ha pratat lite med ett gäng bonnläppar som solade vid viken, att viken var full av nät, ryssjor och saxar. Riktigt tråkigt, näten såg inte ut att ha varit vittjade på säkert flera veckor och man kan bara föreställa sig hur många romstinna storgäddor som ruttnar i näten under isen. Som sportfiskare kan man inte annat än att bli förbannad.

Då de flesta näten var koncentrerade runt vikens mynning så hade vi inte så stora förhoppningar på dagen efter vi hade sett detta. Efter ett bra tag så kom ändå ett hugg men tyvärr så gick gäddan loss vid iskanten, vi uppskattade vikten till ca 2,5-3kg. Troligtvis så hängde en av krokarna utanför och fastnade i isen men vi brydde oss inte så mycket om en tappad snipa, det var inte dom vi kom för. 

Idag var det nya tag och vi tyckte det var lite för länge sen man hade fått nån gädda så vi fegade lite och åkte till ett säkrare ställe men det visade sig vara riktigt segt även där. Efter vi hade satt ut alla spöna så hade vi ännu inte haft nått fäll och strax efter det fick vi ett blindfäll. Det kom ett eller två till sådana senare också. Då kom en trevlig bybo ner på isen, han stannade precis mitt emellan två av våra hål och satte sig och började pimpla. Lite konstigt tyckte vi till en början för han såg ju tydligt att han hade satt sig mitt ibland våra grejer och vi var lite rädd att det skulle påverka fisket i dom två närmaste hålen. Det kanske det också gjorde fast positivt, antingen det eller så var det bara en ren slump att vi ganska snart fick fisk i just dom två hålen. Först tog Mårten en som vägdes till strax över 4kg och sedan tog jag en på ca 3-3,5kg. Skulle det fortsätta så här så kunde det bli en ganska bra dag tyckte vi, men det gjorde det ju såklart inte för den här vintern har bestämt sig för att vara seg och dryg. Det slutade med några hugg från yngelgäddor som knappt kunde lösa ut vipporna själva och en troligtvis något större fisk som spottade då tacklet trasslade in sig i sjögräs och sånt skit.

Gubben som försökte pimpla mitt i gäddhålet var för övrigt mycket trevlig. Till skillnad från bonnläpparna från igår som skrattade hånfullt när vi förklarade att saxar var olagliga och att vi släppte tillbaka de gäddor vi fångar så visade denna man stort intresse för vad vi höll på med. Så mycket att han till och med gick fram och titta på noga när jag tacklade om med en ny mört efter vår andra gädda, sånt är alltid kul.

Just nu längtar jag till söndagens äventyr och är ordentligt sugen på att ta en ismetad gös i Norrbotten, det är inte jättetroligt att det händer men det är ju långt ifrån omöjligt. Jag har aldrig ens fångat en gös i hela mitt relativt korta liv så en gös skulle vara coolt. En gös från Norrbotten är självklart ännu coolare och hur coolt är då inte en ismetad gös från Norrbotten!
Rapport kommer!

Mårten har även han nyligen fixat en egen blogg som säkert kommer innehålla massor med intressant läsning. Jag ser speciellt fram emot hösten då han verkligen är i sitt esse när det gäller gäddfiske och jag skulle inte bli förvånad om det är nu till hösten han lyckas ta den efterlängtade tian. In och kika här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar