2014-12-21

Legendariskt ismetepass

Tidigare i vinter fick jag och Markus uppleva ett helt magiskt ismetepass som kommer bli mycket svårt att överträffa. På bara några få timmar landade vi en skaplig mängd gäddor med bland annat två på runt 6 kilo och med två toppfiskar över 11 kilo!

Jag tänker fatta mig kort, Markus har redan skrivit en bra artikel om passet som kan läsas i senaste numret av +MagazineFishEco

Vi var först inte helt säkra på att vi skulle fiska något den här dagen, vi hade kört hårt varje helg sedan isen lagt sig stadig på Norrbottens sjöar och vi började vara sugna på en vilodag. Men jag hade uppmärksammat att det skulle vara milt väder med endast några minusgrader, riktigt högt lufttryck och vindstilla och det kändes därför dumt att slösa bort dagen i soffan, så vi packade våra grejer och gav oss ut i gryningen. Ett beslut som vi inte skulle ångra. Huggen kom igång en stund efter att ljuset infunnit sig men det var för det mesta rätt små gäddor. Strax efter klockan 10 kom den första riktiga gäddan...

Varje gång det var Markus tur att ta fisk under morgonen så högg det i ett och samma hål men det hade bara varit snipor och spottade mörtar fram tills nu. Nu hade det åter fällt på samma spö och den här gången svarade det riktigt bra i andra änden. På en sekund så övergick lugnet i luften till total adrenalinladdad spänning. Jag hann skymta gäddan och se att det nog var en tia men var tvungen att springa och drilla en snipa i ett annat hål. När jag kom tillbaka så hade Markus handen i hålet och såg sådär sjukt nöjd ut som man bara gör när man tagit en riktig gris. Gäddan var definitivt grov, men det som gjorde mest på dess vikt vad den brutala buken som den antagligen hade jobbat på hela hösten. Den var 113 cm och vägde hela 11,5 kilo.

11,5 kg 113 cm
Tre timmar och några mindre gäddor senare kom nästa gris, åter igen var det Markus tur att ta fisk och det var på något magiskt sätt i samma hål ännu en gång. Markus kände i mothugget att det var en till bättre gädda och när den kom till hålet och visade sig så började han tro att det var samma fisk, för den såg ut att vara lika stor! Jag, som stod på knä och tittade ner i hålet, hade fått en lite bättre koll på den och tyckte inte att den såg ut likadan, färgen var lite annorlunda och ryggen såg ännu bredare ut. Medans gäddan stångades under hålet så blev den känslan mer övertygande och nu började det nästan kännas löjligt, två stycken lika stora gäddor i samma hål? Jag greppade gäddan och hävde upp en riktigt kloss på isen. Den här var byggd på ett annat sätt än den förra, ryggen och höjden som gick hela vägen till stjärtfenan var bland det brutalaste jag har sett och den hade dessutom ätit upp sig riktigt bra. Men samtidigt såg den ut att vara riktigt kort och vi trodde att det nog bara skulle räcka till lite över tio. Men vågen sa något annat,11,15 kilo vägde hon vid en längd av bara 109 cm vilket gör den här gäddan till den grövsta jag har sett med egna ögon. Mäktigt fisk!

11,15 kg 109 cm
Efter dom här två gäddorna så kändes allting surrealistiskt. Vi satt i våra stolar och väntade på fäll precis som vi hade gjort i morse innan allting började. Ingenting hade förändrats, snön var lika vit, skogen var tyst och i fjärran kunde man fortfarande höra en korp då och då. Världen hade inte förändrats på något sätt och det kändes som att ingenting hade brytt sig om vad som hände förutom vi. Det kändes som att det lika gärna kunde vara så att vi somnat i morse när vi hade satt ut alla spön, och sedan bara drömt allting. Jag plockade upp kameran och började titta på bilderna, och där fanns ju beviset, den enda synliga förändringen i världen till följd av våra gäddor.




Den ryggen....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar