2014-04-28

Påskhelg med reggharrar och en ismetad öring

Till påsken hade jag och Markus planerat att åka upp till Kåbdalis och till fjällen för att isfiska efter lite olika arter på olika sätt. Vi skulle pimpla harr, ismeta abborre och även ismeta öring. Det sistnämnda var även det vi började helgen med på fredagen och vi hade förberett oss med en skaplig mängd riktigt små mörtar som bete. Vi körde med samma utrustning som vi använder till ismetet efter abborre men eftersom det inte fanns någon gädda i vattnet så valde vi 0.28 fluorocarbon istället för den tunna wire vi annars använder. Vi kom till sjön i strålande solsken och flertalet plusgrader i luften, det var inte helt lätt att ta sig fram med skotern i det mjuka föret men trots knappa metern med snö i skogen så var isarna stenhårda att gå på. Vi kunde knappt ha fått bättre förhållanden egentligen, på något magiskt sätt så tycker jag alltid att det är riktigt bra väder under påsken. Det går knappast att styrka det påståendet vetenskapligt men något speciellt är det med just påskhelgen, den är som gjord för isfiske och njutning ute i naturen. Hur som helst så började vi sätta ut våra spön och redan när jag ska aptera spö nummer två så fäller det på det första. Jag är valdigt nära hålet så jag går dit och gör mothugg på fisken som simmar i hyfsad fart från hålet. Krokningen går bra och medans Markus hämtar kameran för att filma så landar jag en fin öringshane på 1,72 kilo. Min första ismetade öring och dessutom pb på den arten, det var extremt roligt. Nu kändes det nästan för enkelt och båda trodde att vi skulle ha kanonfiske resten av dagen men så blev inte fallet. Vi hade totalt två till hugg med långa mellanrum och båda två hade tyvärr spottat betet när vi kom fram för att kroka. Så det blev bara en enda fisk under dagen men vad gör det när man får vara ute med vänner i perfekt väder och laga god mat över öppen eld.

Vacker ismetad öring på 1720 g
Nästa dag var en lite mindre seriös dag då vi "endast" skulle ismeta abborre, det kan ju självklart vara lite mycket satsning som att ismeta öring men i just det här vattnet så fanns det troligtvis inte några riktigt stora abborrar. Förhoppningarna låg på ett riktigt roligt fiske med många fiskar på mellan 3-5 hekto och några toppfiskar på 8-9 hekto. Riktigt så blev det inte. Jag tog under dagen totalt endast en på pimpel och tre abborrar på ismete med en topp på 830 g och Markus fick inte en enda abborre tyvärr men så kan det vara ibland. Däremot så hade vi ganska roligt pimpelfiske i ett hål då vi hade på en handfull gäddor i varierande storlek under en kort stund och de bjöd på riktigt intressanta fighter på våra små pimpelspön. Bra träning för morgondagens fiske efter storharr kanske.

Söndag morgon, tidigare än tuppen, så begav vi oss mot fjällen där vi skulle spendera det följande dygnet och lite till. Vi hade med oss en tälkåta av märket Helsport som vi sov i under natten och en lättviktskamin till denna för att få upp värmen. Den här kombinationen fungerade suveränt och vi som som små prinsar på våra renskinn. Det krävdes dock en hel del skottande för att komma ner till barmark då tältkåtan är väldigt stor och snön väldigt djup, men man blir stark av att skotta snö så jag klagade inte. Efter vi hade fått upp tältet och Markus hade härjat runt i skogen för att samla ved så begav vi oss ut på sjön och provade fiskelyckan. De första hålen gav noll och ingenting men vi flyttade oss en längre bit och efter en liten stund så kände jag ett pill på min mormyska. Två sekunder senare tog den igen och kom snabbt upp på isen. Den harren vägde runt fem hekto men när jag sedan släppte ner igen och kom till botten så tog det på en gång tvärstopp och denna var betydligt större, 1.33 kilo och 51 cm innebar nytt personbästa. Vi hade med oss en balja som vi fyllde med vatten för att kunna hantera harrarna bättre då vi skulle filma och fota ganska mycket, harren verkade lugn i den baljan och simmade glatt tillbaka efter bihandlingen. Ner igen och nu dröjde det inte länge innan nästa harr kom, denna gång på 870 g. Markus började nu fundera på om han gjorde något fel som satt precis bredvid men inte fick någonting och bytte även han till en mormyska, det gav inte något mer dock. Nu dröjde det nog i alla fall en minut innan nästa harr högg men den tappade jag tyvärr och sedan blev det inget mer i det hålet. Vi borrade runt på området ett bra tag vilket resulterade i ett hugg och två fiskar på fem-sex hekto för Markus och inget mer för mig.

1330 g 51 cm
Vi tog lunch och njöt av det fina vädret en stund för att sedan återgå till fisket men möttes bara av en till synes helt stendöd sjö. Under hela eftermiddagen och in mot kvällen så hade vi inte ett enda litet hugg någon av oss. Det hade blivit helt dött på eftermiddagen och med det i åtanke så planerade vi att stiga upp tidigt på måndagen för att ha hela förmiddagen på oss att fiska. Vi lagade mat och åt ur våra godispåsar tills vi sprack  i den sköna värmen från kaminen medans vi tittade på bilder från dagens fiske. Bättre nedvarvning än så kan man knappast få efter en sån här dag, en varm dusch hade i och för sig inte skadat heller men man kan inte få allt. Sedan slocknade vi, trötta och mätta.Morgonen därpå började inte bättre än söndagen hade slutat. Fisket var segt på den platsen där vi hade fått fisk dagen innan. Jag hade ett hugg som kändes riktigt bra men tyvärr så gick den loss på en gång och någon mer harr kom inte. Vi började borra oss runt på sjön för att hitta något intressant område och efter ett tagså fick Markus fisk i ett hål en bit bort från mig. Jag springer dit och ser att det är en riktigt fin harr som han har tagit och hämtar kamera och annat nödvändigt. Vi lägger harren i baljan under hanteringen och mäter den till 51 cm även den men den här var ännu fetare än min så den vägde hela 1470 g, bara 30 g från storfiskreg. Markus drar en lättnadens suck nu när även han har fått en fin harr att minnas efter resan är slut och fisken får sedan simma tillbaka efter foto och lite filmning. Jag borrar mig ett hål i närheten och drar snabbt en mindre fisk på runt halvkilot medans Markus drar på en till riktig storharr som han landar ganska snabbt. Jag säger att den är större än den förra men Markus vågar inte riktigt tro det. Jag mäter den till 53,3 cm och säger åter igen att den kommer vara större, det här är reg, och nu tror han mig nog. Mycket riktigt, den väger imponerande 1620 g och är en hanfisk med fina proportioner, vår satsning har lyckats i och med denna fisk och vi kan slappna av helt. Nu händer dock någonting helt bisarrt, efter Markus har återutsatt den harren så dröjer det inte länge innan nästa stora harr komemr upp ur hans hål. Vi blir helt till oss av glädje men inser ganska snabbt att det är samma fisk som han tog för nån minut sen så vi skrattar bara och sen åker den snabbt ner igen. Men det var inte nog där, för en liten stund senare så kommer samma harr upp en tredje gång...vid det laget började man nästan tycka synd om harren för den måste ju helt klart ha varit intelligenshandikappad. Det är ju dock ett bra kvitto på att våran hantering inte stressade upp i alla fall den fisken nämnvärt, baljan visade sig vara väldigt användbar. Undrar hur många personer i Sverige som har tagit samma harr, som var över storfiskreg, tre gånger på typ 15-20 minuter. Det är nog inte många.

1470 g 51 cm

Här är hon i baljan, rund och fin om magen. 

Markus reg-harr på 1620 g och 53,3 cm

Vi fiskar på runt det här området då det verkar finnas en del harrar här och jag lyckas ta några skapliga fiskar till på dryga halvkilot innan jag bestämmer mig för att prova det hål där Markus fick sina fiskar. Jag fiskade med en större mormyska än han och tänkte att jag kanske kunna få någon som inte ville ta på hans bete, eller att det har kommit dit nya fiskar. Jag han inte mer än att få bottenkontakt så hade jag redan en harr på kroken, denna vägde kanske sju hekto och hade ett väldigt fint prickigt mönster på främre delen av kroppen. Det dröjde sedan lite längre innan nästa hugg som kom precis när Markus kom gående förbi och sa några ord. Det pillade till försiktigt i spöet så jag satte in ett mothugg och möttes av tyngd. Fisken började stöka och gjorde några rusningar fram och tillbaka under hålet ett tag innan jag lyckades styra upp den och landa den. Nytt pb var ett faktum, frågan var bara hur mycket. Jag såg på en gång att den var längst hittills och gissade på 55 cm när jag la den i blajan och jämförde hur mycket spelrum markus på 53,3 hade haft. Jag gissade helt rätt vad gällde längden men tyvärr så var den lite smalare än de tidigare harrarna och vägde 1600 g. Fortfarande storfiskreg och nytt personbästa så jag är extremt nöjd. Bara att få se en så lång harr är en mäktig syn som jag redan längtar tillbaka till. På ett sätt var det väldigt passande att min var lite tunnare än Markus, så har han den tyngsta harren och jag har den längsta. då kan båda vara nöjda.

1600 g och 55 cm på en stor silverglittrande mormyska.

Vi nådde baljans maxgräns

Totalt så får vi 13 harrar under två dagars fiske, fyra av dom var över ett kilo och två var över reg. Jag fick nio och Markus fick fyra, eller sex om man räknar hans galna återfångst. Allt som allt så var det en riktigt bra påskhelg med fint väder, god mat, bra sällskap och framför allt riktigt fina fiskar. Kanske den bästa påsken någonsin trots att den enda riktiga "påskmaten" vi fick i oss var 1,2 kilo godis...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar