2011-12-31

Byggprojekt - Ekolodslåda

I andan av mitt förra inlägg så vill jag visa lådan som jag har byggt för att göra mitt ekolod portabelt. lodet jag har köpt är ett begagnat icke-portabelt Eagle Cuda 168. Det är mitt första ekolod och jag tror det kommer duga för mig ganska länge innan jag vill uppgradera. När den dagen kommer så kan jag utan någon större arbetsinsats få lådan att passa precis lika bra till nästan vilket lod som helst.

I grunden är lådan en inredd batteribox som man använder för att skydda t.ex. marinbatterier och förhindra att kemikalier spills om det skulle gå sönder. Min är köpt på Biltema men dom finns att köpa på många ställen. Ett annat alternativ hade varit en liten och enkel verktygslåda men jag tycker höjden man får med batteriboxen är väldigt bra om man t.ex. vill placera den på durken framför sig. På lådans lösa lock har jag monterat displayens fäste. För att inte behöva såga i fästet för att få den att passa så tog jag en bit av en plastskärbräda som jag sågade och filade ned så den passar och satte mellan locket och fästet. Locket spänns fast med ett band som följer med lådan och på det har jag sytt fast ett annat band som handtag.
Lådan med allt nedmonterat.


Fästet håller samtidigt fast bandet så det inte försvinner.

 Inne i lådan förvaras batteri, display, givare och alla kablar som behövs. För att de inte ska skramla omkring och skada varandra så har jag skurit ut ett gäng skivor av ett liggunderlag och lagt i botten på lådan. I dessa har jag sedan skurit ut platser för batteriet, displayen och ett fack för all överflödig kabel till givaren som annars bara hade varit i vägen i båten. Jag måste säga att jag är extremt nöjd med denna lösning, det är snyggt och det skyddar sakerna väldigt effektivt. Batteriet är en liten blyackumulator köpt på biltema. Dom finns i lite olika storlekar och spänningar, lodet arbetar på 12V spänning så det minskar valmöjligheterna lite. Den jag valde klarar 4,5Ah och det tror jag ska räcka en stund, det är lite drygt dubbelt så mycket som vanliga AA batterier kan leverera. En stor fördel med dessa batterier är att de är smidigare att ladda än om man skulle använda t.ex.  8 st 1,5V AA batterier.

Batteriet är placerat i mitten så att lådan hänger rakt när man lyfter.

Det syns lite dåligt men på kabeln till den positiva polen sitter en säkring, bra sak.

Display monterad
Mellan lådan och locket finns ställen där det är tänkt att kablar ska rymmas.

Insidan när allt är monterat.

Slutsats: Sjukt nöjd!

Gott Nytt År!

4 kommentarer:

 1. Riktigt snygg! Har du någon trä eller plastbit på undersidan av locket för att skruvarna ska fästa ordentligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är M-gängade skruvar, så det sitter med mutter och bricka.

   Radera
 2. Väldigt länge sen du skrev det här, men sitter med sammma ekolod och funderar på om du klippte av uniplugen till strömmen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Alex, jag är inte helt med på hur du menar? Uniplugen är kvar och kopplas ju in i enheten vilket syns bra på näst sista bilden.

   Om du menar ifall jag kortade ner strömförsörjningsdelen av kablaget så ja, det gjorde jag. Den behöver ju bara räcka från batteriet till enheten på locket som mest.

   Hoppas det besvarar din fråga

   Radera