2011-12-26

"Inte Jätteliten"

Bättre sent än aldrig brukar man väl säga. Efter en varm och konstig höst så ligger isarna här i norr och jag har hunnit med ett antal pass på isen. Här kommer rapporterna från säsongens första ismetepass.

Som alltid som var man ivrig att fiska och jag ville ut så fort det fanns is. Här uppstod självklart vissa begränsningar då långt ifrån alla vatten hade bärande is och som följd så fick vi lägga vårt fiske på mindre intressanta vatten som småtjärnar och mindre sjöar inåt landet. Dessutom så var det inte alldeles enkelt att hitta betesfisk. Vi fick använda dött bete eller begränsas till det vi lyckades pimpla upp under fisket, vilket inte var mycket. Till ingens förvåning så hände det därför väldigt lite under dessa första pass även om vi lyckades hitta några snipor under blankisarna.

Så kom snön och fisket dog. Vi hittade hyfsat med mört i ett litet och närbeläget vatten. Med fint levande bete och allt tjockare isar så gav vi oss ut på mer intressanta vatten men trots alla ansträngningar så var det nästan omöjligt att hitta fisk. Det blev tre bompass på rad innan fisket vände och vi började få fisk igen. Antagligen tog det en stund för fiskarna att vänja sig vid mörkret som den relativt nyfallna snön skapade. Nu när gäddorna ville hugga igen så körde vi på nästan varje dag och vi hade kontakt med finare gädda på två pass. Tyvärr så fick ingen av dom se världen ovan isen då dom gick loss av olika anledningar. Under det senaste passet så lyckades vi dock äntligen lura en gädda som jag skulle vilja kategorisera som "inte jätteliten". Att kalla den stor skulle vara att överdriva, och normal är också dumt att säga för "normal" är ett väldigt subjektivt uttryck, men alla vet vad en liten gädda är och den här var alltså större än så...


...5,5 kilo vägde den ungefär och om jag inte minns fel så var den 93cm lång.

Jag ska inte ljuga, det här är en för mig väldigt fin gädda att ta på ismete och jag har bara en som är större men den är ovägd och troligtvis skiljer det inte mycket mellan dom. Så officiellt så är det här mitt PB på ismete :-)

I dagsläget har vi lite problem med bete igen men vi hoppas på något pass under mellandagarna. Förhoppningsvis då på lite andra vatten som har blivit tillgängliga nu när isen blir tjockare och även på intressanta vatten som har varit tröga tidigare i vinter.

Sen under januari så blir det mest troligt lite lakfiske som komplement till gäddan, något som jag aldrig testat och ser fram emot mycket. Jag har byggt ett riktigt fint lakpimpelspö av mitt första kastspö jag någonsin ägt och jag lär lägga upp några bilder och skriva lite om det snart.

 Skitfiske! (-:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar