2011-02-14

Byggprojekt - Ismetepulka

Eftersom jag har börjat seriöst med ismetet i vinter så tyckte jag att jag behövde en bra pulka. Den lilla barnpulkan jag använde tidigare fungerade väl om man höll sig på väldigt plan mark men det var omöjligt att ha någon reda på sakerna med den. Spön, borr, stol, vippor, hink mm låg alltid i en enda hög som var säkrad med bagagestroppar. Lossnade dessa så sprutade allt av pulkan och till slut började jag fundera på en ny modell.

Jag tycker det är viktigt med gott om utrymme. Pulkan skulle vara så rymlig att man kan ha med sig allt man behöver och ändå kunna ha ordning på grejerna, man ska t.ex. kunna ta upp vågen som ligger i botten utan att behöva slänga ut allt annat för att komma åt den. Sen är bärkraften och framför allt stabiliteten viktig då jag bor långt norrut och måste kunna ta mig ut på isen även om del ligger flera dm lössnö på den.

Utifrån dessa kriterier så började jag titta efter material som kunde passa och jag hittade snabbt murarbaljor på biltema som såg fina ut. Men dessa var inte alls så breda som jag hade tänkt mig så därför valde jag att använda två stycken som jag satte ihop till en betydligt bredare men lika lång balja. Jag kommer till hur jag gick till väga under bygget längre ner. En balja blir ingen bra pulka då kanterna är väldigt branta så jag behövde någonting som den skulle glida på. Jag har sett att det finns många som använder gamla snowracers till detta men det gillar jag verkligen inte, till att börja med så är dom inte nog breda för min pulka och sen så gör den onödigt kraftiga ramen att pulkan blir väldigt tung. Jag bestämde mig därför för att använda vanliga längdskidor, dom är lätta och har ett väldigt bra glid. Dessutom använde jag längdskidor av en lite äldre modell som är ganska breda. För att pulkan inte ska ta för mycket snö så monterade jag skidorna på enkla träklossar så långt ut som möjligt på pulkan. Jag hade tankar på att använda fyra skidor för att få bättre bärkraft men efter att ha testat pulkan några gånger så kan jag konstatera att det nog är overkill. Den sjunker inte många cm i lössnön även med full last och mot vårsidan när snön är mer packad så kommer den att gå ännu bättre. Vidare så kan jag även konstatera att den är otroligt svårvält. Jag testade den i en plogkarm och jag fick den inte att välta, den klarade över 45 graders lutning.

För att få den lite mer lättorganiserad så monterade jag spöhållare på ena sidan och jag har planer på att montera några större rör till vippor, tänger, isskopan och dylikt. Nedan kan du steg för steg se hur jag byggde min pulka.



Så ser baljorna ut. Det är biltemas 90l murarbaljor



Jag började med att såga bort ena långsidan på båda baljorna för att kunna sätta ihop dom senare. Jag tyckte det fungerade väldigt bra med en sticksåg till detta om man har ritar upp ett sträck innan som man kan såga efter. Tänk på att såga i kortsidorna vinkelrätt mot botten och inte parallellt med långsidorna då dessa lutar lite. På vänstra bilden ovan ser man att jag har lämnat kanten lite längre på alla fyra ställen (två på varje balja) och sågat till dom delarna så att baljorna passar i varandra där. Fördelen med att lämna lite längre kant där är att man kan fästa baljorna starkare, det är lite meck med att få dom att passa i varandra men det är det värt för gör man det rätt så sitter det som en handske sen.Hur mycket man sågar bort från baljorna bestämmer självklart hur bred den stora baljan blir när man monterat ihop halvorna. Jag tog bort för lite första gången så den blev för bred så då fick jag ta bort mer och det var betydligt svårare att såga andra gången så fundera och mät noga hur du vill ha det innan du sätter sågen i dom.



Jag valde att montera ihop de två delarna med blindnit och valde en modell med stort huvud och lagom längd, biltemas alu-nit på 4,8 mm och 13mm lång med ett huvud på 13,5mm. På baksidan/undersidan satte jag nitbrickor som jag hittade på jula för att inte niten ska dras igenom den relativt mjuka plasten. Jag började med att lägga ihop baljorna som jag ville ha dom och tejpa lite på undersidan i skarven så att det inte rör på sig. Sedan borrade jag ett hål i botten med en borr för blindnitar i rätt diameter så att det blev tätt och niten inte glappade i hålet. Därefter satte jag dit niten i hålet provisoriskt och borrade nästa hål, satte dit en nit, borrade nästa satte nit osv. På detta sätt vet du med säkerhet att alla hålen kommer att stämma överens senare när man ska dra fast nitarna. Innan jag drog fast dom så tog jag ut alla nitar igen för att kunna lägga lite svart (viktigt med estetiken) silikon för att den ska bli tätt så det inte kommer in vatten i pulkan om det är mycket vatten på isen eller så. Detta är väldigt kladdigt så var försiktig med kläder och möbler. Nu kan man sätta dit alla nitar i sina hål igen och när alla sitter där dom ska så drar man fast dom med en bricka på baksidan.



Nu var baljan klar och skidorna skulle på, lägg märke till att det är träskidor. Jag tror att dom kommer slitas ner relativt fort men dom är lätta att byta så det gör ingenting. Jag började med att montera bort alla beslag på skidorna och kapade dom i rätt längd. Jag lät dom sticka ut lite baktill och ännu lite mer framtill för att få högre bärkraft. Sedan monterade jag klossar i alla fyra hörn av baljan, klossarna gjorde jag av 2,5'' brädor som jag kapade i drygt 10cm långa bitar och det var ganska lagom tyckte jag efter att ha testat den i snö. Jag skruvade fast varje kloss med fyra montageskruvar med svart skalle (åter igen, viktigt med estetiken), även dessa inköpta på biltema.



På klossarna skruvade jag fast skidorna och försänkte skruvarna ordentligt. Sedan fyllde jag upp hålet med Araldit för att det ska bli slätt och fint och även så att skruvarna sitter bättre. Sist så vallade jag skidorna med ett stearinljus och fäste ett dragrep i de två främre klossarna så att det bildade en stor båge som man kan ha rund midjan eller över axeln eller bara dra i som vanligt med handen såklart.



Det sista jag har gjort än så länge med min pulka är att montera sex spöhållare av ett 40mm vp-rör. Dessa fäste jag med två stycken ganska små nitar från utsidan av pulkan. Jag testade på en spillbit från baljorna om nitningen skulle hålla och det var knappt jag orkade dra loss det trots att plast är ganska mjukt så det ska nog hålla även för några spön.



Så här ser den färdiga pulkan ut med ganska mycket packning i sig. Lägg märke till hur lite den sjunker trots att det var någon dm lössnö på isen. Självvikten ligger på 7,3 kilo och det är väldigt bra tycker jag för en så pass stor pulka. Värt att notera är att jag byggde min pulka så att den ganska precis ska rymmas i bagageutrymmet på de bilar jag använder mest så tänk på det om du vill bygga något liknande. Totalt så ligger materialkostnaden för tillfället på ca 300kr och det tycker jag det helt klart är värt.



10 kommentarer:

  1. Tycker det där verkar som ett jävla snålbygge ärligt talat! Tanken är väl ändå att du ska använda den bra många pass i flera år..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur menar du då? Utveckla gärna.
      Pulkan är ju tre år nu och "still going strong" och den har varit med om mycket under de åren kan jag lova. Vad är du som du tycker har snålats med? Ena träskidan gick av för två pass sedan men det hade jag ju förväntat mig, faktiskt förvånad att det inte hände tidigare. Köpte två nya slalomskidor second hand för 85 kronor som jag ska byta mot, snålt eller smart? Hur som helst, utveckla gärna din tanke.

      Radera
    2. Det är alltid kul att bygga eget, tycker det ser bra ut och som sagt har du ju bevis på att det håller efter 3 år.
      Anonyma Troll som bara letar bråk är inget man lägger energi på heller.

      Radera
  2. Hej!

    Nyfiken på vad du menar för nitar som du fäst vp-rören med? Bild? Kan inte komma på smidigt vis att fästa mina nämligen. Mvh Magnus.
    mange145@hotmail.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är vanlig blindnit/popnit precis som dom jag använde för att sammanfoga de två baljorna, men mindre storlek. Var noga med att borra ett hål som är precis samma diameter som niten så sitter det bra.

      Radera
  3. Jur gör du med motorborrwn. Eller har du handvevat eller med batterimaskin

    SvaraRadera
  4. Hej

    Jag äger inte själv en motorborr men många av mina fiskepolare gör det.
    Då lägger vi helt enkelt borren ovanpå pulkan när allt är packat i den. Man får fördela vikten så att den blir balanserad. Vi brukar sedan fixera all packning med ett lastnät (http://www.biltema.se/sv/Bil---MC/Lasta-och-Dra/Slap/Tillbehor/Lastnat-2000031196/)

    SvaraRadera
  5. Ok får fundera mera. Har motorborr till angelfisket och de lite grövre prylarna. Sen har jag införskaffat mig maskin med borr till p&t fisket.

    SvaraRadera
  6. Kollat på biltema. Men viöken balja har du 80 liters eller de mindre. Har tänkt få dit både kylbox. Isborr, stol. Ja de mesta. Måste mäta allt till helgen och bygga efter de.

    Hinner nog inte till premiären här i grannbyn svensbyn i pite.

    SvaraRadera
  7. Använd en isborr med skruvdragare, suveränt och smidigt.

    SvaraRadera