2014-01-07

Har man blivit lakfiskare?

Shit alltså, jag trodde aldrig jag skulle bli så intresserad av lake som jag är just nu. Jag har ända sedan förra vintern känt att det skulle vara roligt att prova fiska efter lake. Det är något som jag inte alls har gett någon tid och faktiskt aldrig riktigt funderat över heller tidigare. Men jag och Markus försökte några gånger förra vintern med riktigt dåligt resultat och den enda laken jag fick den vintern var en riktigt liten krabat på säkert bara 200 gram. Intresset dog lite efter det. Men nu när Markus fick sina två tre kilos lakar i november så fick jag tillbaka suget igen, lakar är riktigt häftiga fiskar som också ger en rolig utmaning när det gäller att hitta fiskeställen. Gädda kan man fiska i princip vart som helst, du får i princip alltid nånting. Men laken kräver mycket mer kunskap och lokalkännedom för att hitta, och det tilltalar mig. Även om fighterna är väldigt odramatiska så känns det ofta som en stor seger att bara ha hittat en lake över huvud taget, med undantag för några redan kända och väldigt fångstsäkra ställen såklart.

Under jullovet så har jag och framför allt Mårten kört stenhårt på lake, utan att egentligen tänka på det känns det som. Det var inget som vi planerade riktigt, ingen satsning på något sätt utan det har bara blivit så. Vi fiskade gädda en dag och fick väl en del men sen tog betet slut, vi hade lite problem att hitta ny betesfisk och därför fick det bli lake under nästa pass, och sen var vi fast. Vi satt på ett ställe som brukar vara säkert men Mårtens tidigare erfarenhet var att det är väldigt svårt att hitta någon storlek på lakarna. Som tur är så verkar dock detta ha ändrats under de senaste åren. Vi har lagt en handfull pass där nu tillsammans och resultatet är rätt så imponerande tycker vi. Vi har sex stycken på över 2 kg varav tre av dom är på strax över 2,5. Dessutom har vi tagit några stycken på en bit under 2 kilo, såna fiskar som tidigare var väldigt ovanliga enligt Mårten. Både jag och Mårten lyckades under mellandagarna slipa våra tidigare personbästa som då hamnade på 2,665 för mig och 2.515 för Mårten, för oss väldigt fina fiskar. Det verkar verkligen som att vattnet är på uppgång och det känns väldigt roligt, förhoppningsvis så är hinner det bli ännu bättre några år framöver innan beståndet eventuellt går ner igen. Att bestånd av vandrande fisk går ibland går i cykler är något som många är överens om.

2.515 kilo
2.665 kilo

Platsen vi fiskade på är ett stort lekområde för laken och det blir fort sämre fiske när lakarna har fått göra sitt och börjar simma därifrån. Det senaste passet när jag var med drog vi fem stycken lakar över 2 kg på några timmar, tre av dom över 2.5. Mårten har lagt några fler pass där efter det men resultatet har bara blivit sämre och sämre. Därför har vi nu istället börjat undersöka andra potentiella fiskeplatser, med ganska god framgång. I går testade Mårten ett ställe som vi hade sett ut i somras när vi fiskade gädda och där hittade han några mindre lakar. Den platsen känns riktigt intressant nu när vi vet att det i alla fall finns lake där och den ska ges mer tid någon dag snart, kanske redan imorgon.

I kväll var vi tillsammans ut till ett annat ställe som Mårten hade fått nys om för ett bra tag sedan men aldrig provat och det kändes också riktigt hett. Kvällen började med att jag skar mig i tummen när jag skulle dela upp sillfiléerna till bete. Så jag var lite handikappad kan man säga, det är inte lätt att använda handen utan tummen. Hur som helst så började vi pimpla och efter bara några minuter så känner Mårten något men den släpper i krokningen. Jag kände också något svagt pill någon sekund senare och får en tydligare kontakt väldigt snart och krokar lite halvhjärtat då jag inte riktigt trodde det var ett hugg. Dock så känner jag en ordentlig tyngd och lyfter, efter en sekund så kommer en stor lakskalle upp i hålet och  eftersom jag inte riktigt kunde använda vänsterhanden så jag sliter upp den på isen (som var täckt av någon centimeter vatten). Laken lossnar precis när den glider upp och det blir lite kaos med handskar som nästan åker ner i hålet och dylikt. Nu ligger i alla fall en lake som definitivt är en bra bit över två kilo på isen och ålar sig, jag står på alla fyra och jagar efter den i vattnet och får till slut ett ordentligt grepp om den, dom är inte lite hala dom rackarna. Vi väger laken till prick 2,7 kilo vilket är nytt personbästa för mig och tar några kort, sen får den självklart simma hem igen. Vilken start alltså, 2,7 kilo efter några minuter på ett helt nytt ställe! Det är så det ska vara, ibland behöver man ha lite tur när man provar nytt annars är risken att man ratar stället och kanske går miste om en riktigt bra plats. Vi får inget mer efter det här och vädret börjar nu bli riktigt obehagligt med regn och blåst så vi packar ihop efter kanske en timme. Men jag är väldigt nöjd, jag tror att vi kommer ta fler fina lakar på den platsen nu i januari/ februari, som troligtvis är den hetaste tiden där. Det kommer bli mer gädda framöver också bara vi hittar mört, men jag tror inte det blir lika mycket som vanligt. Laken kommer definitivt ges mer tid den här vintern, det är jag helt säker på. Vi satsar på 3 kilo i alla fall, det känns som ett rimligt mål.

2.7 kilo lake
Lakar anses ofta vara fula fiskar, men jag tycker tvärt om att de är några av de vackraste arter vi har i våra vatten.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar