2016-11-27

Nötande ger resultat

Under hösten brukar vi i Mieko Family ordna en helg då vi träffas och fiskar, snackar skit och äter riktigt grymt käk. Denna helg bestod flottan av nästan hela familjen, till och med Albin som hade trailat upp sin skuta hela vägen från Göteborg för några dagars fiske. Det är imponerande engagemang! Den första dagen satsade vi på ett nytt och stort vatten som passade perfekt att fiska av med många båtar. Det ökar chanserna att knäcka koden under dagen avsevärt. Många körde plasttrolling eller vertikalfiske och jag och Markus satsade på Flötestrolling. Trots denna spridning av både metoder, områden på sjön, kunskaper och strategier så var det en mycket seg dag. I vår båt hade vi faktiskt bara ett hugg, men vi verkade ha rätt strategi och det var bra att vi höll oss till den under dagen, för det hugget var en bra fisk.

Eftersom vi valde att köra flötestrolling som inte är så effektivt för att täcka en stor yta så förlitade vi oss på att kunna nöta på något intressant område. Det kunde vara en djupgrynna med mycket bytesfisk eller en brant. Det kunde också vara stora samlingar av fiskstim i frivattnet om de andra båtarna hittade något sådant men det gjorde dom inte. Någon bytesfisk såg vi inte röken av och knappt några större ekon överhuvudtaget. Därför la vi oss vid den intressantaste strukturen vi hittade och nötte. Vi nötte och nötte och nötte lite till för vi visste att även om vi inte ser stim av småfisk så måste det här vara en het plats, och med lite tur kan vi nöta upp några gäddor.

Efter flera timmar såg vi ett riktigt bra eko ungefär mitt i vattnet. Det måste vara en bättre gädda tänkte vi och den är antagligen aktiv om den står så högt. Vi markerade ekot med en waypoint och koncentrerade våra svängar runt denna markering. Våra mörtar passerade sakta området minst fyra eller fem gånger utan att vi såg ekot igen men så plötsligt hände något. En gädda var upp och attackerade den ena sidoparavanen och av virveln att döma så var den ganska stor. Sedan kom gäddan tillbaka och tog en till tugga och verkade få in linan som är mellan paravanen och flötet i munnen när den dök. Jag tog spöet men vågade inte göra något motstånd, då skulle den tunna flätlinan gå av direkt. Paralyserad stod jag där och lät gäddan simma fritt medans ja kände att det ryckte och knäppte konstigt i linan, som om det vore väldigt intrasslat i gäddans mun. Efter en lång stund utan att gäddan lyckats trassla sig lös så började jag känna en bättre direktkontakt och vi funderade om den kunde ha tagit mörten ändå. På vinst och förlust sopade jag till ett mothugg och sedan ett till och mycket riktigt så verkade den sitta. Den var dessutom mycket tyngre än jag först trodde och när den visade sig första gången blev våra ben riktigt skakiga.
Dagens enda gädda i vår båt blev höstens första tia för min del.

Väl i håven så krympte gäddan en aning, den var smalare än vi först trodde men hade bra längd. Vi tippade ändå på över tio och mycket riktigt så var fallet. Dagen slutade alltså med endast en fisk för vår del men det var också den överlägset största bland alla båtar. Vi hade trott på vad vi gjorde och visste att det alltid kan vara värt att nöta på ställen som ska vara heta även om det ser dött ut. Många gånger händer det säkert ingenting men ibland så gör det det, och då blir allt nötande värt det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar