Om Mig


Jag som skriver den här bloggen heter Henrik och kommer från Norrbotten men bor numera i Umeå. Jag har fiskat så länge jag kan minnas men nu på senare tid har intresset tagit fart ordentligt. Detta är först och främst på grund av alla trevliga fiskare jag träffade i Piteå för några år sedan och som jag nu regelbundet fiskar med. Innan det så var mitt fiske i stort sett begränsat till sommarloven när jag var ner till stugan i Sundsvall, i Norrbotten var det ingen av mina vänner som delade mitt intresse tyvärr. 

Det var i ett litet samhälle norr om Luleå som jag började mitt fiske när jag var liten. Jag fiskade gädda från land med min pappa och fick en hel del gäddor som jag på den tiden tyckte var stora. Vi fiskade oftast med små spinnare eller skeddrag och jag minns tydligt vilken succé det blev när vi bestämde oss för att testa lite större wobblers. Gäddor på två-tre kilo som tidigare var ovanligt stora började nu bli mer eller mindre standard. Efter ytterligare några år så testade jag på jiggfiske som jag hade läst skulle vara roligt. Ganska snabbt ökade jag mitt personbästa till sex kilo och sedan dess så har rekordet höjts ständigt och intresset ökat. Ungefär samtidigt så gav jag mig in på jerkfisket som började bli allt populärare vilket också har gett mig flera fina gäddor och några personbästan. Det är dock flera år sedan jag senast höll i jerkpåken till fördel för jiggfisket och vanligt spinnfiske som jag tycker är roligare och mer mångsidigt. På senare år har jag och mina fiskevänner haft klart bäst resultat på fiske med naturliga beten och insett de enorma fördelarna med detta i jakten på de riktigt stora individerna. Ismete är den metod som vi satsar hårdast på och med åren har fått stört erfarenhet av. Det kommer sig väldigt naturligt att vi i Norrbotten snabbt blir duktiga på detta fiske då vi har is på våra vattendrag under i princip halva året. Men trots framgångarna med naturliga beten så är fortfarande spinnfiske från land i små rinnande vatten mitt favoritfiske. Precis som det var när jag var liten, gäddorna är dock större idag.

I den här bloggen skriver jag om allt mitt fiske. Det blir rapporter från fiskepass, tips, artiklar, byggprojekt och en hel del "gör-det-själv guider". Mitt fiske handlar inte bara om gäddfiske även om det nog är mer än 90% av inläggen som handlar om det. Jag har fått upp ögonen mer och mer för gösen, laken och abborren och det blir några pass som riktas efter dessa arter då och då. Flugfisket är ett stort sommarnöje men inställningen till detta fiske är väldigt annorlunda än mitt specimenfiske efter predatorerna jag nämnde ovan. Flugfiske är för mig förknippat med njutning, avslappning och fina naturupplevelser och är inte alls lika resultatinriktat som mitt övriga fiske. 

Jag tycker om att skriva om och dela med mig av mitt fiske. Det är ett sätt för mig att utvecklas genom att reflektera över och analysera mina fiskepass som jag tycker fungerar bra. Att det sedan kan vara intressant för andra att läsa om är ju en rolig bonus. Kommentera gärna någonting i bloggen om du har egna tankar och åsikter som kanske är annorlunda än mina, eller likadana också för den delen.

1 kommentar:

  1. Hello Hendrik, that are some nice pike that you caught! funny thing is that I am a pike fisherman as well. and i had to go to pitea (sca papermill) for work last september. I even rook a travel jerkbait rod with me and a busterjerk. I the few spare hours that I had, I fished a little in the river near pite havsbad but did not catch anything. Even on the way to lulea airport I stopped at a small lake but only had a follower. However, I already thought that there had to be big pike over there. When I have to go back, I will take my rod with me again. Keep on fishing and best regards from Holland, Marco Vogelzang

    SvaraRadera