2016-05-28

Hälleflundra på Söröya!

I andra halvan av maj månad begav jag mig till Söröya tillsammans med Markus och Jens för en hel veckas fiske efter hälleflundra! Jag hade aldrig tidigare tagit mig möjligheten att följa med på en sån här resa men nu var det dags. Jag har i åratal dräglat till videoklipp på mäktiga fighter med dessa monsterfiskar och det kliade verkligen i hela min kropp, jag behövde se det med egna ögon och uppleva detta galna fiske jag också!

Bara resan upp till Hammerfest där färjan över till Söröya avgår ifrån var en upplevelse i sig med en total sträcka på 100 mil och vacker natur i kraftigt skiftande klimat. Vi begav oss tidigt på fredag morgon och anlände på Söröya gjestestue ganska tidigt på kvällen vilket gav oss möjlighet att kolla igenom utrustningen. Vi riggade spön, justerade bromsarna och tacklade upp några jiggar som vi skulle starta med under första dagen. Boendet på Söröya gjestestue är mycket trevligt med fina allrum som är perfekta för att sitta och äta en välförtjänt middag och skvallra om dagens fiske, rigga sin utrustning och tagga inför nästa dag! 

Söröya gjestestue har allt man kan behöva. Boende med bra kök, sovrum och allrum, bastu, torkrum och frysrum. Ribbåtarna är dessutom de stadigaste och säkraste jag har varit med om!

Första dagen började med succé. Markus som har varit på Söröya tidigare guidade oss till rätt område. Vi hängde på våra jiggar och släppte ner. Jens var snabbast med sin Predator tail i färgen hail och jag var tätt efter med en i norrsken. Markus höll fortfarande på att ställa in ekolod och välja bete när Jens säger att han kanske kände något. Vi håller andan och tittar på hans spötopp och mycket riktigt så ser det ut som att det var något där...och så en gång till. Gör mothugg säger Markus och Jens lyder, tar i allt han kan och möts av ett brutalt motstånd, fast fisk efter några minuter bara! Den hälleflundra som en stund senare visar sig under båten är riktigt stor. Vi har tur och Markus lyckas kroka fisken på första försöket innan den har hunnit förstå allvaret i situationen. Jens blev skonad en utdragen kamp men Markus fick istället ta hela smällen och brottades ganska länge med den stora flundran vid båtkanten. Flundran mäts till allas förvåning till hela 165 cm, vi såg att den var stor men vi kunde aldrig hoppats på en så här bra start!

Resans första och största flundra.
Tagen på en Mieko Predator Tail i färgen Hail (Hall).

De kommande fyra dagarna präglades av fortsatt riktigt bra fiske och magiskt väder. Vi hade solsken i princip konstant och ett flertal flundror varje dag. Alla tre fick flera fina flundror under veckan men Jens grymma förstafisk stod sig hela veckan som den största. Fighterna med dessa mytomspunna fiskar var verkligen precis så brutala som jag hade hoppats. Jag märkte dock också en viss skillnad i min egen teknik efter några fiskar och den första flundran var helt klart den jag blev mest utmattad av.

Min första flundra någonsin som gav en grymt mäktig fight.
I strålande solsken blev det riktigt svettigt i torrdräkten!

Naturen vid fiskeplatserna är häpnadsväckande.

De två sista dagarna var jag och Markus själva i båten. Jens hade skadat fingrarna ordentligt vid en olycka på tisdagen involverande flätlina, trassel i propellern och en stark flundra. Kortfattat så skar han sig ordentligt på min lina vid en något kaotisk situation. Vi klarade oss dock ganska bra ensamma också men tyvärr så var vädret dessa dagar inte lika fint som tidigare. En stark nordvästlig vind hade dragit in och vi upplevde kraftiga dyningar och rejält krabb sjö på strömsatta ställen. Vi fick dock flundror även dessa dagar och det mest nämnvärda var att vi hittade ett område där vi kunde dra mängder av kolja som vi använde som bete för att meta hälleflundra. Något som snabbt gav resultat. Jag fick på kort tid två stycken fina flundror på en brant som tidigare hade levererat på jigg. Detta var otroligt kul tyckte vi, det är alltid spännande med nya metoder, speciellt när man lyckas!

Hälleflundra tagen på mete med kolja som bete.

Under resan satsade vi även hårt på att få bra material till en film för att föreviga detta äventyr. Jag var utsedd till förste kameraman och redigeringen är gjort av Markus. Filmen finns för alla att skåda på Youtube och länkad här nedan, fixa lite popcorn och njut!



Precis som jag säger i filmen så var denna fiskeresa det mäktigaste och bästa jag någonsin gjort. Jag kommer utan tvekan återvända till Söröya gjestestue för att stilla mitt nyfunna beroende. Jag längtar så galet mycket till nästa gång jag får stå där och se den vackra naturen i Nordnorge och bända hälle för kung och fosterland!


2016-05-15

Med tältkåta mitt på fjällsjön

Under kristi himmelsfärd hade jag och Markus planerat in några dagars pimpelfiske i fjällen. Det har ju blivit lite av en tradition för oss att fiska harr på vårisarna och även om de tidigare resorna har varit extremt härliga och mycket givande så var vi nu sugna på lite förändring. Harrarna skulle nu bytas ut mot kalfjällets gäckande tungviktare, fjällrödingen. Vi började därför plenaringen långt i förväg för att hitta olika potentiella storrödingvatten och luskade både bland vänner och på nätet. Varken jag eller Markus hade egentligen någon tidigare erfarenhet av pimpelfiske efter röding men har varit lockade av arten länge. Dels på grund av dess vackra färger och men också det faktum att den är väldigt stark och svårflörtad. En kombination som bör väcka intresset hos vilken sportfiskare som helst.

Vissa rödingar var rödare än andra, och just denna var nästan helt gul på magen.
Kanske kan det bero på en lite annan diet.

Vi planerade att spendera ett antal dagar på fjället, troligtvis på samma ställe för att verkligen ge det valda vattnet en chans. Detta betydde två saker. Vi behövde ha ett boende som skulle tåla dåligt väder och kunna vara relativt permanent under dessa dagar. Vi måste också kunna värma oss och torka kläde någorlunda bra för att inte frysa och riskera att hela resan bara blir ett elände. Valet föll naturligtvis på den välbeprövade tältkåtan finnmark från Helsport som vi hade använt några gånger tidigare under liknande äventyr. Med en fotogenvärmare för att sova gott och kunna torka kläder uppnår man maximal komfort och den extra vikten gör inte någon större skillnad i den redan ordentliga packningen. Att ligga ute på kalfjället i flera dagar på vintern kräver en hel del packning, man kan absolut inte räkna med perfekta väderförhållanden och fisk i mängder till varje måltid. Så mycket grejer blev det och färden upp till sjön tog sin lilla tid. Fastkörningar och trasiga drag till pulkorna gjorde inte resan lättare. Men upp tog vi oss ändå tillslut.

Helsport tältkåta i sitt rätta element.

Väl på sjön så satte vi upp tältet på en plats vi trodde på, i ett område med flera heta grynnor vi hade sett ut på sattelitkartor. En del av packningen stuvade vi in i tältet, vi rullade ut renskinn och liggunderlag och ställde upp värmaren. Det som inte behövde hållas torrt eller skyddat lämnade vi på skoterpulkorna och plastbacken med maten grävde vi ner i snön vilket blev ett bra kylskåp. Vi bytte strumporna som hade blivit blöta efter en rejäl fastkörning i en sjökant på vägen upp och började sedan leta fisken. Vi hittade rödingen på de flesta ställen vi provade och fick många fiskar på mellan fem hekto och ett kilo. På den grynna som vi redan innan hade pekat ut som den hetaste så upplevde vi några underbara huggperioder med en magisk och hektisk kulmen en eftermiddag när himlen sprack upp och solen sken som starkast. Under några få minuter hade vi säkert tio aggressiva och stora rödingar under våra hål som vi kikade ner i. De högg en efter en och verkade triggas av varandra. Totalt landades sex stycken rödingar med en topp på en it över kilot och en tappad som var mycket större, säkert över två kilo. För mig som aldrig testat att pimpla fjällröding tidigare så var det en unik upplevelse att få se dessa vackra fiskar jaga runt efter våra blänken i grunt och ginklart vatten. Det var nästan lite bisarrt att när huggperioden var över titta upp ur hålet och skåda vår skörd ligga där i den kritvita snön.

Markus är fokuserad. Han har redan landat några fina rödingar men en mycket större simmar fortfarande där nere.

Trots att fisket i det stora hela var mycket lyckat så vad det varje dag långa stunder som var totalt stendöda. Om det berodde på vädret, solen, tiden på dygnet eller bara slump vet vi inte men ibland var rödingarna där och ibland var dom bara inte det. Dessa gånger var det extremt skönt att kunna retirera till tältkåtan och ta av sig några lager kläder, hänga upp nånting på tork, starta värmaren och vila en liten stund i värmen. Bekvämare kan man knappast bo mitt på fjället och det är nästan en förutsättning för att man ska orka fiska effektivt under flera dygn i sträck, från morgon till kväll. Nästa år tar vi garanterat med tältkåtan ännu en gång och då får vi hoppas att den där rödingen över två kilo inte går vinnande ur kampen igen!

Vi har ju som sagt testa på det här med att bo i tältkåta på vintern ett flertal gånger nu och har lärt oss en hel del om vad som funkar bra och vad som funkar mindre bra. Här är några punkter att tänka på.

- Är isen torr så går det bra att tälta på isen. Men tänk på att centrumpålen blir varm i tältet och smälter ner i isen efter ett tag. Undvik detta genom att ställa den på någon platta, exempelvis en liten träbit på ca 20x20 cm.

- Tältkåtan bör sträckas upp med stormlinorna, om inte för vädret så bara för att få det utspänt och få maximal volym inne i tältet. Är pinnarna till dessa i direkt solsken så lossnar de dock snabbt i snö eller is. Detta kan undvikas genom att efter förankring täcka dem med rejält med snö som isolerar.

- Även om det är vinter så måste tältet ventileras, stäng inte ventilationen helt för att försöka få upp värmen i tältet. Det blir bara kvavt och fuktigt då. Klä istället på er mer och ha en tillräckligt varm sovsäck.

-En kamin avsedd för tältkåtor är effektiva för att värma och kan få kåtan ordentligt mysig och varm. Men de håller inte värmen länge. Genom att lägga några stora stenar i kaminen och ovanpå så bevaras värmen längre. Annars kan en fotogenvärmare användas som lättare kan vara igång hela natten.