2014-11-05

Efterlängtad Plussare för Mårten

Att ta en gädda på över tio kilo har verkat vara helt omöjligt för Mårten. Det hade nästan börjat kännas som en förbannelse då stora gäddor landades gång på gång från hans egen båt men alltid av någon annan än han själv. De gånger som Mårten fick känna på en bättre gädda så var dom alltid lite för lätta för klara gränsen och hans tidigare PB på 9,9 kilo har stått sig i många år nu. Men det blev ändring på det i höst för nu släppte förbannelsen äntligen och Mårten fick sin efterlängtade tioplussare, med råge!

Det har blivit mer och mer sällan som jag och Mårten fiskar tillsammans, mest på grund av att Markus bor mycket närmare och därför blir det självklara förstahandsvalet. Det har bara blivit några enstaka pass det senaste året men det senaste av dom visade sig även bli det bästa passet vi någonsin har haft. Dagens första fisk kom redan efter några minuters fiske och efter det så landade vi ungefär en gädda i timmen resten av dagen, med en riktigt bra medelvikt och väldigt fina toppfiskar. Jag började med att tappa vad som kändes som en fin gädda men fick väldigt snabbt revansch. På ett droppspö tacklat med en Quick Bait Giant kom ett riktigt  tungt hugg som vi för några sekunder var säkra på var ett bottennapp. Mårten tog spöet ur hållaren och räckte det till mig samtidigt som han sa att "Det är en bra fisk". Mycket riktigt så kände jag på en gång dom tydliga dunken från något större i änden och när den kom upp till ytan någon meter bakom båten såg det ut som en klockren åttaplussare. Efter en ganska dramatisk håvning så fick vi se vilken kolossalt rund mage gäddan hade och började fantisera om en tia och det kändes som att dessa fantasier blev verklighet när måttbandet visade hela 114 cm. Men tyvärr så räckte inte den välfyllda magen riktigt till och vikten stannade retsamt på 9,9 kilo. Något som Mårten var både glad och ledsen över, det kändes ju såklart skönt att inte ännu en tia kom upp i hans båt utan att han får äran att vara fångstmannen, men en tia hade också varit roligt och hade verkligen varit en grym start på dagen.

Dagens första fisk vägde 9,9 kilo och var 114 cm lång. Riktigt bra start!

Det är dom här bukarna man vill se på hösten

Dagen fortsatte med något hugg då och då men att det var segt gjorde inte så mycket för storleken och vikten på fiskarna som väl högg var bra. Det är bättre att ta en fyra-femma i timmen än tre snipor på samma tid, det blir bara en massa strul och man får inte tid att ta det lugnt och njuta av att vara ute. Efter ett tags lite längre dötid så blev jag sugen på att byta ut något bete och satte då ut min ganska ofiskade Mike The Pike på ett av spöna. Mike är ett bete som var väldigt hårt marknadsfört av Westin  under lanseringen vilket nog var både bra och dåligt. Jag tror att dom sålde väldigt bra i början men när betet inte levde upp till de extrema och orealistiska förväntningarna som hade skapats så tror jag att många av dessa beten mest tar plats i folks draglådor. Det gjorde även min Mike fram tills nu, men jag lovar att den kommer att blötas ganska regelbundet nu framöver. För redan efter en kort stund i vattnet så har Mike lyckats lurat upp två stycken gäddor medans alla andra beten har kammat noll. Den senare av dessa gäddor tog Mårten, och i och med det så hade han äntligen klivit över den magiska gränsen.

Drillningen gick bra och var väldigt lugn då vi inte alls förstod att gäddan var så pass stor som den var, inte ens när jag hade håvat den, tagit et gälgrepp och  krokade av betet så insåg jag vad som hade hänt. Det var först när vi lyfte in den i båten och den fick ligga utsträckt i flera långa sekunder som jag började tänka att den såg ut väldigt lång, kanske till och med längre än min fisk tänkte jag. Ju mer vi tittade på den ju större blev den och ganska snabbt kände vi att den nog kan vara lika stor som min, om inte ännu större. Vi mätte den och när Mårten läste av 120 cm så visste jag att han hade landat sin efterlängtade tia. Mårten var på gränsen till hysterisk men lyckades sansa sig då vi inte hade vägt den ännu och han inte vill dra några förhastade slutsatser, men innerst inne visste han vad som hade hänt. Vi snabbvägde den i båten till över 11 kilo och då släppte allt, alla år av slit och nedlagd tid för att fånga en gädda över tio kilo blev äntligen värt det. Mårten föll nästan ihop i båten av lycka och samtidigt säckade jag fisken för att kunna åka in till land och väga den perfekt och ta bra bilder. Stadigt upphängd i ett fast föremål så visade två olika godkända digitalvågar 11680 g och 11640 g. Vi valde att officiellt välja vikten 11650 g som något slags snyggt medelvärde.

Ingen dålig gädda att kliva över gränsen med. 11650 g och hela 120 cm.


Resten av dagen njöt vi mest av vetskapen att vi hade haft ett riktigt fantastiskt bra fiske och åt upp diverse fika som vi hade kvar. Jag brukar som sagt inte fiska med Mårten lika ofta som för några år sedan när inte Markus bodde här uppe, men tydligen så borde vi kanske fiska oftare tillsammans.