2012-02-09

Fiske I Helgen!

Nu är det äntligen slut på den eländiga kylan så man kan komma sig ut på lite fiske igen. Förra helgen var det under -30 här i Piteå och i Luleå och många andra ställen i Norrbotten var det närmare -40. Nu är temperaturen dock nere på runt 13 minusgrader trots en helt klar himmel, nästan sommarvärme i jämförelse känns det som. På yr.no lovar dom nästan nollgradigt och halvklart under lördagen och nån grad kallare men soligare på söndagen!

Den här helgen får vi inte missa, man får inte många såna här fina tillfällen uppe i norr. Allt känns helt rätt, vädret är kanon, grejerna är i ordning, mört-tillgången känns väldigt säker och jag känner mig kry och utvilad. Det luktar stort! ;-)

2012-02-03

Torkhjulet Är Klart!

Jag har äntligen fått klart torkhjulet och allt som hör till det. Nu har jag allt som behövs för att fortsätta med mina beten så ikväll och imorgon blir det grundlackning. När det är gjort så kan jag testa gången på dom och eventuellt (läs garanterat) finjustera vikten genom att borra ut lite bly. För detta krävs dock öppet vatten och det börjar bli knepigt att hitta så det kan hända att jag måste lägga betesbygget på is fram till våren.

Lite om hur jag byggde den då. Själva ramen är väldigt straightforward, nästan lite för mycket så då vissa mått inte blev helt hundra men det funkar. Sen har jag petat in kullager som ska avlasta motorn och dessutom få det att snurra lätt. Det visade sig dock att det ena lagret var riktigt dåligt så det gick tyngre med det än utan det. För att fortfarande ge avlastning åt motorn så lät jag lagret sitta kvar men jag lossade axeln från det så att axeln glider i lagret utan att det snurrar. Dessutom krävdes det lite justeringar i det andra lagret för att bli av med alla axiella krafter där och efter det så snurrar i alla fall det lagret riktigt bra.

Axeln är bara en gängad M8 stång och på den har jag satt skarvmuffar till 16mm vp-rör som jag sätter mina "hållar-pinnar" i. Dessa har jag fäst på axeln genom att borra ett 8mm hål rakt igenom mitten på muffarna så att de hamnar centrerat på axeln. Sen har jag monterat dom i ett större 40mm vp-rör som jag låst fast mot axeln så att ingenting kan rotera relativt axeln (svårt att förklara, se video)

Axeln kopplades först till motorn med många varv silvertejp (världens bästa uppfinning, tätt följt av epoxilim). Tanken med det var att göra en koppling med lite dämpning så att det inte vrider för hastigt i motorn om man skulle råka dra i eller stanna upp anordningen när man sätter fast beten. Det här visade sig dock inte funka alls, så fort man har lastat betena lite ojämnt så det är tyngre åt något håll så får man problem. Det går väldigt långsamt när den tyngre sidan är på väg upp och sen väldigt fort ner för att sedan stanna upp helt flera sekunder längst ner innan den sakta kryper uppåt igen. Jag misstänkte att det skulle bli så men hoppades att det skulle gå bra, tydligen inte. Då gjorde jag i alla fall en ny koppling som man kan se i videon (suddigt) som är helt stel och nu snurrar det väldigt jämnt och fint hela varvet runt.

För att få fast skruvöglan i mina pinnar så tog jag en rundstav som jag täljde ner lite så den passade i rören. Sen kapade jag korta bitar av rundstaven och klöv dom genom mitten. Därefter täljde jag ut plats för öglan mitt i dessa och limmade ihop halvorna med öglorna i med epoxilim och limmade fast stavarna i rören med samma lim.